İmplant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulmaktadır. Diş implantı tedavisinde kullanılan tüm malzemeler yurtdışından ithal edilmektedir. Dental implant maliyeti tedavinin kapsamına ve gereksinim duyulan implant sayısına bağlıdır.

Dişhekiminiz muayene sırasında size bildirilecek olan yapılması gereken tedavinin içeriği ve maliyeti size bu konuda net bir fikir verecektir.

Dental implantların amacı; kaybedilen dişlerin yerine yenisini yapay olarak yerleştirmektir. İmplantlar diş kökü görevi gören titantumdan vidalardır. Üzerine sabit ya da hareketli olmak üzere iki tip protez yapılır.

İmplant üzerine yapılan sabit dişler porselenden yapılır ve metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki tip porselen tekniği vardır. Metal desteksizler özellikle ön grup bölgede estetik amaçlı yapılırlar ve zirkonia alt yapıdan oluşurlar.

Hareketli protezler ise takıp çıkarmalı protezlerdir ve 4 ila 6 implant üzerine yapılabilirler. Bazen 2 implant ve üzerine takıp çıkarmalı dediğimiz total protezler uygulanır. Alt yapı teknikleri olarak barlı ya da ball ataşmanlı sistemlerdir.

Diş Kayıplarında İmplant Tedavisi

Dental implantlar; tedavisi mümkün olmayan, kırılma, çürüme, travma vb. farklı nedenlere bağlı olarak kaybedilen dişlere eski görünümü ve fonksiyonu tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır.

Bir nevi diş kökünü taklit eden bu titanyum vidalar, bileşenlerinde yer alan titanyum sayesinde vücudumuzla ve çene kemiğimizle tam olarak uyum sağlarlar. Diş kökünü birebir taklit ettiklerinden de kuron, köprü ve total vb. protez diş çeşitlerine nazaran tedaviden daha konforlu ve sağlıklı bir sonuç alınmasını sağlarlar.

Tek bir diş kaybedildiğinde maalesef ki kaybedilen dişin yanındaki dişler de bu durumdan etkilenir ve kaybedilen dişin yerine doğru hareket etmeye başlarlar. Özellikle bu durum ağzın yan ve arka tarafındaki diş kayıplarında daha yoğun bir şekilde görülür. Aynı şekilde alt ve üst dişler de çiğneme işleminin gerçekleşebilmesi adına birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Dişlerden biri kaybedildiğinde ise karşıt bölgedeki diş, kaybedilen dişe doğru uzar. Örneğin alt dişlerden biri kaybedildiğinde aynı bölgedeki üst diş, alt dişe doğru hareket eder.

Bu kayma hareketleri ise pek çok sorunu beraberinde getirir. Dişlerde ki hareketlenmeler, dişlerin yukarı aşağı eğimlerinde sapmalara neden olur. Yani alt ve üst dişlerin birbirlerine konumları ve açıları da değişir.

Bazen de hareketlenmeler, çene ağrılarına ve çene eklem problemlerine yol açabilir. Kaymalar yüzünden diş ile çene kemiği arasında 90 derece olması gereken açıda da sapmalar görülebilir. Bu durum ise çiğneme esnasında çene kemiğine daha fazla miktarda basınç uygulanması anlamına gelir. Sonuç olarak, çene kemiğinin erimesine bağlı olarak sağlıklı dişler de kaybedilmeye başlanabilir.

Hareketlenme ve kaymalar sonrasında boşluklar temizlendiğinde ise bu boşluklarda tartar ve plaklar çok kolay bir şekilde oluşabilir. Tartar ve plak oluşumu dışında beklenmeyen dişlerde çürükler ve pek çok diş eti rahatsızlıkları ile de karşılaşılabilir.

Bazı diş çürüklerinin ulaşılması zor alanlarda bulunması, tedaviyi güçleştirebilir. Kaybedilen diş yüzünden diğer dişlerin de hareket etmeye başlaması, yapay dişin yerleştirilmesini de bir hayli zorlaştırabilir. Ancak pek çok durumda implant ve uzun süreli ortodontik tedaviler ile yapay dişler çene kemiğine yerleştirilebilir. Kaybedilen dişlerin tedavisinde implant ve ortodontik tedavilerden birinden yararlanılması gerekir.

Diğer Tedaviler