Hamileliği genel anlamda üç dönemde inceleyebiliriz.

İlk üç aylık dönem: Bebeğin çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler bu dönemde düşüğe sebep olabilir. Röntgen çekimi önerilmez. Ancak müdaheleyi zorunlu kılan durumlar olduğu takdirde, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi, bebeğe zarar vermeyen ilaçlar kullanarak tedaviyi sağlayacaktır.

İkinci üç aylık dönem: Bu dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenemeyecek diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavinin yapılması için en güvenilir dönemdir.

Üçüncü üç aylık dönem: Bu dönemde artık doğum yaklaşmıştır. İlk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında müdahale önerilmez. Hastalar uzun süre sırtüstü yatar pozisyonda bırakılmamalıdır.


Hamilelik Sırasında Ağız ve Diş Bakımı:

-Hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek yeterli ağız hijyeni oluşturulmalıdır. – Diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaraları kullanarak ağız hijyeninin devamı sağlanmalıdır. – Hamilelik sırasında artan progesteron ve östrojen seviyelerinden dolayı diş etlerinde kanama ve iltihaplanma olabilir. C vitamini takviyesi verilebilir. Ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde hormonal değişikliklerle birlikte ”granuloma gravidarum”denilen patolojik bir kitle oluşabilir. Doğumdan sonra çoğunlukla kaybolacaktır. Devam ederse küçük bir cerrahi gerekebilir. – Kustuktan sonra hemen diş fırçalama dişlerde erozonu arttıracaktır.

Diğer Tedaviler